diferența de cuburi este o expresie algebrică binomială a formei a3 - b3, unde termenii a și b pot fi numere reale sau expresii algebrice de diferite tipuri. Un exemplu de diferență de cuburi este: 8 - x3, deoarece 8 poate fi scris ca 23.
Geometric ne putem gândi la un cub mare, cu latura a, din care se scade cubul mic cu latura b, așa cum este ilustrat în figura 1:
Volumul figurii rezultate este exact o diferență de cuburi:
V = a3 - b3
Pentru a găsi o expresie alternativă, se observă că această figură poate fi descompusă în trei prisme, așa cum se arată mai jos:
O prismă are un volum dat de produsul din cele trei dimensiuni ale sale: lățime x înălțime x adâncime. În acest fel, volumul rezultat este:
V = a3 - b3 = aDouă.b + b3 + a.bDouă
Factorul b este comun la dreapta. În plus, în figura prezentată mai sus, este deosebit de adevărat că:
b = (a / 2) ⇒ a = b + b
Prin urmare se poate spune că: b = a - b. Prin urmare:
la3 - b3 = b (aDouă + bDouă +a.b) = (a-b) (aDouă + a.b + bDouă)
Acest mod de exprimare a diferenței de cuburi se va dovedi foarte util în multe aplicații și ar fi fost obținut în același mod, chiar dacă partea cubului lipsă din colț era diferită de b = a / 2.
Rețineți că a doua parantezăseamănă mult cu produsul remarcabil al pătratului sumei, dar termenul încrucișat nu se înmulțește cu 2. Cititorul poate dezvolta partea dreaptă pentru a verifica dacă se obține efectiv la3 - b3.
Indice articol
Există mai multe diferențe de cuburi:
1 - m6
la6b3 - 8z12Da6
(1/125) .x6 - 27 și9
Să analizăm fiecare dintre ele. În primul exemplu, 1 poate fi scris ca 1 = 13 iar termenul m6 rămâne: (mDouă)3. Ambii termeni sunt cuburi perfecte, prin urmare diferența lor este:
1 - m6 = 13 - (mDouă)3
În al doilea exemplu, termenii sunt rescriși:
la6b3 = (aDouăb)3
8z12Da6 = 23 (z4)3 (YDouă)3 = (2z4DaDouă)3
Diferența acestor cuburi este: (aDouăb)3 - (2z4DaDouă)3.
În cele din urmă, fracția (1/125) este (1/53), X6 = (xDouă)3, 27 = 33 si si9 = (și3)3. Înlocuind toate acestea în expresia originală, veți obține:
(1/125) .x6 - 27y9 = [(1/5) (xDouă)]]3 - (3 ani3)3
Factorizarea diferenței de cuburi simplifică multe operații algebrice. Pentru a face acest lucru, este suficient să utilizați formula dedusă mai sus:
Acum, procedura de aplicare a acestei formule constă din trei pași:
- În primul rând, se obține rădăcina cubică a fiecăruia dintre termenii diferenței.
- Apoi sunt construite binomul și trinomul care apar în partea dreaptă a formulei.
- În cele din urmă binomul și trinomul sunt substituite pentru a obține factorizarea definitivă.
Să ilustrăm utilizarea acestor pași cu fiecare dintre exemplele de diferență de cub propuse mai sus și astfel să obținem echivalentul său factorizat.
Factorizați expresia 1 - m6 urmând pașii conturați. Începem prin rescrierea expresiei ca 1 - m6 = 13 - (mDouă)3 pentru a extrage rădăcinile cubice respective ale fiecărui termen:
Apoi, binomul și trinomul sunt construite:
a = 1
b = mDouă
Atunci:
a - b = 1 - mDouă
(laDouă +a.b + bDouă) = 1Două + 1.mDouă + (mDouă)Două = 1 + mDouă + m4
În cele din urmă, este înlocuit în formula a3 - b3 = (a-b) (aDouă +a.b + bDouă):
1 - m6 = (1 - mDouă) (1 + mDouă + m4)
Factorizează:
la6b3 -8z12Da6 = (aDouăb)3 - (2z4DaDouă)3
Deoarece acestea sunt cuburi perfecte, rădăcinile cubului sunt imediate: aDouăb și 2z4DaDouă, de aici rezultă că:
- Binom: aDouăb - 2z4DaDouă
- Trinomial: (aDouăb)Două + laDouăb. 2z4DaDouă + (laDouăb + 2z4DaDouă)Două
Și acum se construiește factorizarea dorită:
la6b3 -8z12Da6 = (aDouăb - 2z4DaDouă). [(laDouăb)Două + laDouăb. 2z4DaDouă + (laDouăb + 2z4DaDouă)Două] =
= (aDouăb - 2z4DaDouă). [la4bDouă + Al 2-leaDouăb.z4DaDouă + (laDouăb + 2z4DaDouă)Două]
În principiu, factorizarea este gata, dar este adesea necesară simplificarea fiecărui termen. Apoi dezvoltăm produsul remarcabil - pătratul unei sume - care apare la final și apoi adăugăm termeni asemănători. Amintindu-ne că pătratul unei sume este:
(x + y)Două = xDouă + 2xy + șiDouă
Produsul notabil din dreapta este dezvoltat astfel:
(laDouăb + 2z4DaDouă)Două = a4bDouă + Al 4-leaDouăb.z4DaDouă + 4z8Da4
Înlocuind expansiunea obținută în factorizarea diferenței de cuburi:
la6b3 -8z12Da6 = (aDouăb - 2z4DaDouă). [la4bDouă + Al 2-leaDouăb.z4DaDouă + la4bDouă + Al 4-leaDouăb.z4DaDouă + 4z8Da4] =
În cele din urmă, grupând termeni precum și luând în considerare coeficienții numerici, care sunt toți uniformi, obținem:
(laDouăb - 2z4DaDouă). [2a4bDouă + Al 6-leaDouăb.z4DaDouă + 4z8Da4] = 2 (aDouăb - 2z4DaDouă). [la4bDouă + A treiaDouăb.z4DaDouă + 2z8Da4]
Factor (1/125) .x6 - 27y9 este mult mai simplu decât cazul anterior. Mai întâi se identifică echivalenții lui a și b:
a = (1/5) xDouă
b = 3y3
Apoi, acestea sunt direct substituite în formula:
(1/125) .x6 - 27y9 = [(1/5) xDouă - 3y3]. [(1/25) x4 + (3/5) xDouăDa3 + 9y6]
Diferența de cuburi are, așa cum am spus, o varietate de aplicații în Algebră. Să vedem câteva:
Rezolvați următoarele ecuații:
a) x5 - 125 xDouă = 0
b) 64 - 729 x3 = 0
Mai întâi ecuația este luată în considerare în acest fel:
XDouă (X3 - 125) = 0
Deoarece 125 este un cub perfect, parantezele sunt scrise ca o diferență de cuburi:
XDouă . (X3 - 53) = 0
Prima soluție este x = 0, dar găsim mai multe dacă facem x3 - 53 = 0, apoi:
X3 = 53 → x = 5
Partea stângă a ecuației este rescrisă ca 64 - 729 x3 = 43 - (9x)3. Prin urmare:
43 - (9x)3 = 0
Deoarece exponentul este același:
9x = 4 → x = 9/4
Factorizați expresia:
(x + y)3 - (X y)3
Această expresie este o diferență de cuburi, dacă în formula de factoring observăm că:
a = x + y
b = x- y
Apoi binomul este construit mai întâi:
a - b = x + y - (x- y) = 2y
Și acum trinomul:
laDouă + a.b + bDouă = (x + y)Două + (x + y) (x-y) + (x-y)Două
Se dezvoltă produse notabile:
(x + y)Două = xDouă + 2xy + șiDouă
(x + y) (x-y) = xDouă- DaDouă
(X y)Două = xDouă - 2xy + șiDouă
Apoi trebuie să înlocuiți și să reduceți termenii similari:
laDouă + a.b + bDouă = xDouă + 2xy + șiDouă+ XDouă- DaDouă+ XDouă - 2xy + șiDouă = 3xDouă + DaDouă
Factorizarea are ca rezultat:
(x + y)3 - (X y)3 = 2y. (3xDouă + DaDouă)
Nimeni nu a comentat acest articol încă.