invers aditiv a unui număr este opusul său, adică este acel număr care, adăugat la sine, folosind un semn opus, dă un rezultat echivalent cu zero. Cu alte cuvinte, inversul aditiv al lui X ar fi Y dacă și numai dacă X + Y = 0.
Inversul aditiv este elementul neutru care este utilizat într-un adaos pentru a obține un rezultat egal cu 0. În numerele naturale sau numerele care sunt utilizate pentru a număra elemente dintr-un set, toate au un invers aditiv minus „0”, deoarece este în sine inversul său aditiv. În acest fel 0 + 0 = 0.
Inversul aditiv al unui număr natural este un număr a cărui valoare absolută are aceeași valoare, dar cu un semn opus. Aceasta înseamnă că inversul aditiv al lui 3 este -3, deoarece 3 + (-3) = 0.
Principala proprietate a inversului aditiv este cea din care derivă numele său. Aceasta indică faptul că, dacă unui număr întreg - numere fără zecimale - i se adaugă inversul aditiv, rezultatul trebuie să fie „0”. A) Da:
5 - 5 = 0
În acest caz, inversul aditiv al „5” este „-5”.
O proprietate cheie a inversului aditiv este că scăderea oricărui număr este echivalentă cu suma inversului său aditiv.
Numeric, acest concept ar fi explicat după cum urmează:
3 - 1 = 3 + (-1)
2 = 2
Această proprietate a inversului aditiv este explicată de proprietatea scăderii, care indică faptul că dacă adăugăm aceeași cantitate la minuend și subtrahend, diferența de rezultat trebuie menținută. Și anume:
3 - 1 = [3 + (-1)] - [1 + (-1)]
2 = [2] - [0]
2 = 2
În acest fel, la modificarea locației oricăreia dintre valorile de pe laturile egalului, semnul său ar fi, de asemenea, modificat, putând astfel obține inversul aditiv. A) Da:
2 - 2 = 0
Aici „2” cu semn pozitiv se scade din cealaltă parte a egalului, devenind inversul aditiv..
Această proprietate face posibilă transformarea unei scăderi într-o adunare. În acest caz, deoarece sunt numere întregi, nu este necesar să se efectueze proceduri suplimentare pentru a efectua procesul de scădere a elementelor..
Inversul aditiv este ușor de calculat utilizând o operație aritmetică simplă, care constă în înmulțirea numărului al cărui invers aditiv dorim să îl găsim cu „-1”. A) Da:
5 x (-1) = -5
Deci inversul aditiv al „5” va fi „-5”.
a) 20 - 5 = [20 + (-5)] - [5 + (-5)]
25 = [15] - [0]
15 = 15
15 - 15 = 0. Inversul aditiv al „15” va fi „-15”.
b) 18 - 6 = [18 + (-6)] - [6 + (-6)]
12 = [12] - [0]
12 = 12
12 - 12 = 0. Inversul aditiv al „12” va fi „-12”.
c) 27 - 9 = [27 + (-9)] - [9 + (-9)]
18 = [18] - [0]
18 = 18
18 - 18 = 0. Inversul aditiv al „18” va fi „-18”.
d) 119 - 1 = [119 + (-1)] - [1 + (-1)]
118 = [118] - [0]
118 = 118
118 - 118 = 0. Inversul aditiv al „118” va fi „-118”.
e) 35 - 1 = [35 + (-1)] - [1 + (-1)]
34 = [34] - [0]
34 = 34
34 - 34 = 0. Inversul aditiv al „34” va fi „-34”.
f) 56 - 4 = [56 + (-4)] - [4 + (-4)]
52 = [52] - [0]
52 = 52
52 - 52 = 0. Inversul aditiv al „52” va fi „-52”.
g) 21 - 50 = [21 + (-50)] - [50 + (-50)]
-29 = [-29] - [0]
-29 = -29
-29 - (29) = 0. Inversul aditiv al „-29” va fi „29”.
h) 8 - 1 = [8 + (-1)] - [1 + (-1)]
7 = [7] - [0]
7 = 7
7 - 7 = 0. Inversul aditiv al „7” va fi „-7”.
i) 225 - 125 = [225 + (-125)] - [125 + (-125)]
100 = [100] - [0]
100 = 100
100 - 100 = 0. Inversul aditiv al „100” va fi „-100”.
j) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Inversul aditiv al „20” va fi „-20”.
k) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Inversul aditiv al „20” va fi „-20”.
l) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Inversul aditiv al „20” va fi „-20”.
m) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Inversul aditiv al „20” va fi „-20”.
n) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Inversul aditiv al „20” va fi „-20”.
o) 655 - 655 = 0. Inversul aditiv al „655” va fi „-655”.
p) 576 - 576 = 0. Inversul aditiv al „576” va fi „-576”.
q) 1234 - 1234 = 0. Inversul aditiv al „1234” va fi „-1234”.
r) 998 - 998 = 0. Inversul aditiv al „998” va fi „-998”.
s) 50 - 50 = 0. Inversul aditiv al „50” va fi „-50”.
t) 75 - 75 = 0. Inversul aditiv al „75” va fi „-75”.
u) 325 - 325 = 0. Inversul aditiv al „325” va fi „-325”.
v) 9005 - 9005 = 0. Inversul aditiv al „9005” va fi „-9005”.
w) 35 - 35 = 0. Inversul aditiv al „35” va fi „-35”.
x) 4 - 4 = 0. Inversul aditiv al „4” va fi „-4”.
y) 1 - 1 = 0. Inversul aditiv al „1” va fi „-1”.
z) 0 - 0 = 0. Inversul aditiv al „0” va fi „0”.
aa) 409 - 409 = 0. Inversul aditiv al „409” va fi „-409”.
Nimeni nu a comentat acest articol încă.